Wykonanie
Zapraszam na kolejne danie z cyklu ''siła tkwi w prostocie''.Jako, że już dawno zrezygnowałam z wszelkiego rodzaju panierek chłonących tłuszcz niczym gąbka (no dobrze, sporadycznie zdarza mi się tradycyjny
schabowy u Mamy lub Teściowej;), to piekarnik chodzi u mnie na zwiększonych obrotach. Już teraz proponuję Wam go włączyć, bo przygotowanie
rybki zajmie Wam nie więcej niż 3 minuty.filet z
łososia (porcje według potrzeb)świeżo zmielony
pieprz50 g
masłacytrynaświeży
tymianekfolia do pieczeniaFolię do pieczenia tniemy na kwadraty na tyle duże, byśmy mogli zawinąć w nie kawałki
łososia, tworząc małe paczuszki (albo jedną dużą paczkę).
Łososia porcjujemy i układamy na folii (skórą do dołu). Każdy kawałek posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i świeżym
tymiankiem.
Cytrynę i
masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy po kilka na każdym kawałku
ryby.Łączymy ze sobą brzegi folii tworząc pojedyncze ''zawiniątka''.
Rybkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, po 20 minutach otwieramy folię i pozwalamy jej nieco się zrumienić.Podajemy z
sałatką ze świeżych warzyw i pieczonymi
ziemniakami (oczywiście z
tymiankiem).