Wykonanie
Dziś pierogi z
mąki żytniej z
bobem. Idealne dla cukrzyków :) Nic tylko jeść !Potrzebujemy:Ciasto150 gram
mąki żytniej typ 2000100 gram
mąki pszennejpół szklanki gorącej
wodyłyżka
masłaszczypta
soliFarsz300 gram
bobu4 łyżki
maślankipieprzczubryca zielona łyżeczka płaskapół
cebulisól morskałyżka
olejuCiasto musimy ugnieść bardzo szybko bo tylko ciepłe jest dobrze plastyczne. Rozwałkowujemy, okrągłą foremką lub tak jak ja kieliszkiem od
wina wycinamy koła z ciasta. Farsz radzę przygotować wcześniej.
Bób należy ugotować al dente bez
soli. Odcedzić i dodać
maślankę, szczyptę czubrycy,
pieprz i
sól. Wszystko miksujemy blenderem,
cebulkę przesmażamy na
oleju i dodajemy do farszu. Tak nadziewamy ciasto i lepimy w pół księżyce. Nie przejmujcie się ich kształtem, ja cały czas ćwiczę lepienie, a i tak mi nie wychodzi. Gotowe pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia wszystkich ma wierzch. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk spokojnie wystarczy dla każdego i uwierzcie, że znikają szybko :) Smakują wszystkim, nie tylko diabetykom ;))Jakie są wasze ulubione pierogi?? może będą te :p

Czy nie przypominają muszelek na plaży? ? ? ;))