ßßß Cookit - przepis na Pierogi z bobem dla cukrzyków

Pierogi z bobem dla cukrzyków

nazwa

Wykonanie

Dziś pierogi z mąki żytniej z bobem. Idealne dla cukrzyków :) Nic tylko jeść !
Potrzebujemy:
Ciasto
150 gram mąki żytniej typ 2000
100 gram mąki pszennej
pół szklanki gorącej wody
łyżka masła
szczypta soli
Farsz
300 gram bobu
4 łyżki maślanki
pieprz
czubryca zielona łyżeczka płaska
pół cebuli
sól morska
łyżka oleju
Ciasto musimy ugnieść bardzo szybko bo tylko ciepłe jest dobrze plastyczne. Rozwałkowujemy, okrągłą foremką lub tak jak ja kieliszkiem od wina wycinamy koła z ciasta. Farsz radzę przygotować wcześniej. Bób należy ugotować al dente bez soli. Odcedzić i dodać maślankę, szczyptę czubrycy, pieprz i sól. Wszystko miksujemy blenderem, cebulkę przesmażamy na oleju i dodajemy do farszu. Tak nadziewamy ciasto i lepimy w pół księżyce. Nie przejmujcie się ich kształtem, ja cały czas ćwiczę lepienie, a i tak mi nie wychodzi. Gotowe pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia wszystkich ma wierzch. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk spokojnie wystarczy dla każdego i uwierzcie, że znikają szybko :) Smakują wszystkim, nie tylko diabetykom ;))
Jakie są wasze ulubione pierogi?? może będą te :p
Czy nie przypominają muszelek na plaży? ? ? ;))
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/07/pierogi-z-bobem-dla-cukrzykow.html