Wykonanie
Wątróbka też należy do dań, które nie każdemu przypadło do gustu. Ja jednak bardzo lubię
wątróbkę - najlepiej tę drobiową. Mimo, że nie jest to najchętniej wyczekiwany w domu obiad, to staram się ją przygotowywać jednak kilka
razy do roku.
Wątróbka jest mięciutka i w połączeniu ze smażoną
cebulą tworzy ciekawe danie. Spożywana jest u nas z
pszenną bułką. Moczenie w
mleku pozbawia ją zapachu. Bardzo ważnym aspektem jest to, że nie wolno jej solić podczas smażenia gdyż stanie się twarda. Ja
wątróbki nie
solę,
solę jednak
cebulę, którą po usmażeniu mieszam z
wątróbką.

Składniki:- 300 g
wątróbki drobiowej- 3
cebule- 1/2 szklanki
melka- 200 g
margaryny lub
masła- 2-3 łyżki
mąki-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić ze wszystkich błonek. Namoczyć w
mleku na około 1h.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Pokrojoną
cebulę usmażyć na
maśle, doprawiając dość obficie
solą i
pieprzem. Na patelni roztopić
masło,
wątróbkę odsączyć z
mleka, panierować w
mące i smażyć na
maśle z obydwu stron. Usmażoną
wątróbkę wymieszać z
cebulą. Podawać z
pieczywem.



