Wykonanie
Chyba mało kto nie lubi pierogów z
jagodami, do tego
śmietanka z
cukrem i ...rozkosz w buzi, smak lasu, dzieciństwa, a po spałaszowaniu talerzyka pierogów - "śmiechowy fioletowy
język".Darowano mi pokaźną miskę leśnych
jagód i aż żal było nie pokusić się o ulepienie pierożków. Mamma pomogła, bo co cztery ręce to nie dwie :)No i pochwalę się falbanką pierogową, której nauczyła mnie babcia - specjalistkaod pierogów, która w swoim życiu ulepiła ich setki!Na nic ksiązki kucharskie - najlepsza jest wiedza od babci ;)




Przepis na około 40 pierogów:1/2 kg
mąki1
żółtko1 łyżka
soli3 łyżki
oleju rzepakowegominimum 350 ml wrzącej
wody35 dag
jagód3 łyżki
mąkiW miseczce mieszamy
mąkę z
solą, wbijamy
żółtko, wlewamy
olej i łyżką mieszamy składniki, następnie powoli dolewamy wrzącej
wody stopniowo, dalej mieszając. Zagarniamy
mąkę, znowu dolewamy wrzątku i sprawdzamy czy ciasto da się już zagnieść.Wykładamy ciasto pierogowe na oprószoną
mąką stolnicę, zagniatamy i w zależności od konsystencji dosypujemy
mąki lub dolewamy
wody. Wyrabiamy gładkie ciasto (tu przyda się męska dłoń pomocna). kiedy ciasto jest już mięciutkie i gładkie, dzielimy je na części, po kolei rozwałkowujemy cienko, wykrawamy krążki i nadziewamy.
Jagody wcześniej mieszamy z
mąką, aby nie puszczały soku w trakcie gotowania.Dobrym patentem, aby pierożki się dobrze sklejały, jest zwilżenie
boków krążka
wodą, od strony nadzienia. Wrzucamy pierogi na gotującą
wodę i od wypłynięcia gotujemy 3-5 minut. Taka porcję gotujemy w dwóch turach po około 20 pierogów, aby się nie porozlepiały=, najlepiej w szerokim garnku.Podajemy ze
śmietanką z
cukrem.