Wykonanie
W dniu 18 maja roku naszego - Anno Domini 2013 zobaczyłam go w sklepie spożywczym! Zwrócony w drugą stronę zupełnie nie zwracał na mnie uwagi, dopiero, kiedy podeszłam ostentacyjnie odwrócił swoje lico. Spłonął płomiennym rumieńcem, a imię jego "
Rabarbar", a cena jego 5,94 złotego za kilogram.Od kilku lat zwariowałam na punkcie tego tak popularnego w czasach dzieciństwa kłącza, kojarzonego z babciną zastawą w róże, smakiem kompotu, a dla niektórych smaku maczanej łodyżki w cukrze.Dzisiaj prosty przepis na placek -
biszkopt z
rabarbarem.Ale ostatnio robiłam pyszny z
budyniem - niestety do "obfotografowania" nic się nie ostało..Szybki placek z
rabarbarem2 szklanki
mąki tortowej4
jajka120 gram
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
aromat śmietankowyskórka pomarańczowa500 gram
rabarbaruBiałka jajek zmiksować z
cukrem,
potem powoli dodawać
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać stopioną
margarynę, wymieszać. Obtoczyć domową
skórkę pomarańczową w
mące, dodać do ciasta razem z
zapachem śmietankowym. Wlać ciasto do formy.
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Posypać ciasto
rabarbarem na górze, Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

Przepis bierze udział w akcji: