ßßß Cookit - przepis na Rabarbar wraca do łask - biszkopt z rabarbarem

Rabarbar wraca do łask - biszkopt z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W dniu 18 maja roku naszego - Anno Domini 2013 zobaczyłam go w sklepie spożywczym! Zwrócony w drugą stronę zupełnie nie zwracał na mnie uwagi, dopiero, kiedy podeszłam ostentacyjnie odwrócił swoje lico. Spłonął płomiennym rumieńcem, a imię jego "Rabarbar", a cena jego 5,94 złotego za kilogram.
Od kilku lat zwariowałam na punkcie tego tak popularnego w czasach dzieciństwa kłącza, kojarzonego z babciną zastawą w róże, smakiem kompotu, a dla niektórych smaku maczanej łodyżki w cukrze.
Dzisiaj prosty przepis na placek - biszkopt z rabarbarem.
Ale ostatnio robiłam pyszny z budyniem - niestety do "obfotografowania" nic się nie ostało..
Szybki placek z rabarbarem
2 szklanki mąki tortowej
4 jajka
120 gram margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat śmietankowy
skórka pomarańczowa
500 gram rabarbaru
Białka jajek zmiksować z cukrem, potem powoli dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Obtoczyć domową skórkę pomarańczową w mące, dodać do ciasta razem z zapachem śmietankowym. Wlać ciasto do formy. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Posypać ciasto rabarbarem na górze, Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/05/rabarbar-wraca-do-ask-biszkopt-z.html