Wykonanie
Jak dla mnie najlepsza z potraw wigilijnych!Przepis poznałam dzięki mojej mamie, która poznała go dzięki swojej babci, która poznała go...Delikatnie kruche, o wyrazistym smaku. Dosyć pracochłonne, ale proste w wykonaniu.


Czas przygotowania : około 1h + pieczenieSkładniki :* Ciasto- 180g zimnego
masła- 2 łyżki gęstej
śmietany- 330g
mąki- 2
żółtka* Farsz- 150g
suszonych grzybów- kilka
pieczarek-
cebula- 4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
pieprz cayenne/
chilli* 2
białka do posmarowaniaCiasto:
Masło,
śmietanę,
mąkę i
żółtka zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut. Po wyciągnięciu z lodówki cieńko rozwałkuj. Wycinaj kółka szklanką. Na środek kółka nakładaj około pół łyżeczki farszu, zaklej i złącz rogi ze sobą. Piecz w 180oC na złoty kolor (około 15 minut).

Farsz: Namocz
grzyby, najlepiej przez całą noc, a następnie gotuj do miękkości w tej samej wodzie. Oddcedź i zmiel kilkukrotnie na maszynce do mielenia.
Cebulę pokrój i zeszklij na patelni, dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone
pieczarki i zmielone
grzyby. Całość dopraw
solą,
pieprzem oraz
pieprzem cayenne. Farsz ma być o "1 stopień" ostrzejszy niż nam odpowiada. Mdłość ciasto powoduje, że jego ostrość nieco zmaleje. Tak powstałą masę zmiel jeszcze kilka
razy w maszynce.