Wykonanie
Na samą myśl o
ryżu na mleku cieknie mi ślinka. Najlepszy jest na ciepło, z
cynamonem i przeróżnymi
owocami. Podałam go jako obiad i M uznał, że był "nawet niezły" - jak na coś bez
mięsa. Osobiście gotowy
ryż polewam jeszcze
śmietanką, dzięki
czemu jest jeszcze lepszy (ale niestety również bardziej kaloryczny).


Czas przygotowania : 20minSkładniki (na 3 porcje):- 1 szklanka
ryżu- ok 4 szklanki
mleka-
cynamon-
cukier-
owoce,
bakalie (u mnie:
banany,
borówki amerykańskie,
żurawina,
orzechy nerkowca)Zalej
ryż szklanką
mleka. Dodaj łyżeczkę
cynamonu i
cukru. Zagotuj, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj (
ryż bardzo łatwo przypalić!). Systematycznie, w miarę wchłaniania przez
ryż, dodawaj
mleka. Gotuj, aż
ryż będzie miękki i wchłonie całe
mleko. Co jakiś czas dodawaj odrobinę
cynamonu.Podawaj z
owocami,
bakaliami,
dżemami lub gotowymi sosami z
owoców.
Ryż nadaje się również do zabrania następnego dnia np. do pracy. Mimo, że najlepszy jest na ciepło, to na zimno również sprawia wielką przyjemność podniebieniu.