Wykonanie
W przerwie od nauki do obrony pracy magisterskiej, w ramach relaksu, zrobiłam
ciasteczka cynamonowe. Specjalnie wybrałam coś prostego, co nie zajmie mi dużo czasu.

Czas przygotowania : 15min + 1h w lodówce + pieczenieSkładniki (na ok 50 sztuk):- 200g
masła- 100g
cukru- 100g
brązowego cukru- 330g
mąki- 1 łyżeczka
aromatu waniliowego- 1
jajko- płaska łyżka
cynamonu- 1/2 łyżeczki
sody-
cukier waniliowy1.
Masło utrzyj z
cukrem białym i brązowym na puszystą masę.2. Dodaj
jajko i
aromat waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników.3. Przesianą
mąkę z
sodą dodaj do masy. Na koniec wsyp
cynamon. Całość dobrze wymieszaj.4. Uformuj z ciasta rulon,
owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.5. Po wyciągnięciu z lodówki obtocz rulony ciasta
cukrem waniliowym.6. Krój na plasterki (około 0,5cm) i układaj na blaszce. Na wierzchu posypuj
cukrem waniliowym.7. Piecz około 5-8min w 175oC.
Ciasteczka trafiły na stół podczas spotkania u naszego jaskiniowego
guru - dr Kazimierza. Rozeszły się tak szybko, że nawet nie zauważyłam kiedy. Jakież było moje zdziwienie, gdy w kuchni, wraz z małżonką doktora, kroiłam ciasta na kolejny 'rzut' i już dostałam zwrot pierwszego talerza. Poza wstążką, były już na nim tylko okruszki. Miłe uczucie.