ßßß Cookit - przepis na Tort a la tiramisu

Tort a la tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tort jest bardzo słodki. Idealny na kinderbale - dzieciom będzie bardzo smakował.
Aby był mniej słodki, można dać mniej cukru lub zrezygnować z wyjątkowo słodkiej masy krówkowej.
Tort był prezentem na imieniny M. Fantazja przy ozdabianiu trochę mnie poniosła.
Mój następny tort będzie z białym biszkoptem, a do śmietanki dodam kakao. Można również dodać owoce, orzechy, bakalie i właściwie wszystko czego dusza zapragnie.
Czas przygotowania : ok 30 min
Składniki :
- ciemny biszkopt (można zrobić samemu, lub tak jak ja - kupić gotowy)
- 400ml śmietanki do ubijania
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- gotowa masa krówkowa
- kawa Inka (można również użyć innej)
1. Ubij śmietankę z cukrem.
2. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
3. Biszkopt nasącz kawą.
4. Na pierwszy płat biszkopta nałóż połowę masy krówkowej, a następnie trochę mniej niż połowę śmietanki z serkiem (zostaw sobie masę ze śmietanki na posmarowanie wierzchu i boków tortu)
5. Przyłóż kolejnym płatem i powtórz czynność 3 i 4.
6. Ostatni płat nasącz kawą, posmaruj go cienką warstwą masy ze śmietanki i serka.
7. Nałóż masę również na boki tortu.
8. Całość przyozdób według własnej fantazji.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2013/01/tort-la-tiramisu.html