ßßß Cookit - przepis na Dorsz w ziemniaczanej panierce

Dorsz w ziemniaczanej panierce

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania : 30-40 min
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z dorsza (lub okonia)
- 40 dag ziemniaków
- 2 żółtka
- mąka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- masło do smażenia
1. Filety umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach na drobne wiórki (nie na miazgę).
3. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij w szmatce lub gazie. Masa powinna być praktycznie sucha .
4. Masę przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj żółtka i wymieszaj.
5. Filety obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. Obklej rybę ciastem ziemniaczanym i lekko przyciśnij, aby masa nie odpadła.
6. Smaż z obu stron na maśle, aż ziemniaki się przyrumienią.
Smacznego :)
Moja pierwsza porażka kulinarna...
Zjeść to się dało, ale ziemniaki były jeszcze pod spodem surowe (zapewne dałam ich zbyt grubą warstwę i słabo wysuszyłam ziemniaczaną masę), ryba była trochę niedosmażona, sałatka była zbyt intensywna przez co zabijała smak ryby no i przypaliło mi się masło na którym smażyłam. Sporo błędów spowodowało, że całość mimo bardzo smakowitego wyglądu była nijaka.
Myślę, że potrawa może smakować świetnie, więc polecam spróbować, może wyjdzie lepiej niż mi :)
M umie pocieszyć i po zjedzeniu powiedział "każdy, nawet najgorszy obiad, można uratować dobrym drinkiem". Prawda to, drink był pocieszeniem na ten smutny kulinarnie wieczór.
Czy powtórzę? Chciałabym. Zapowiada się smakowita ryba, jeżeli dobrze się ją zrobi. Niestety M nie przepada za rzeczami typu "placki ziemniaczane" (dziwne jak na kogoś z pyrolandi), więc pewnie okazji do powtórzenia nie będzie wiele.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2012/11/dorsz-w-ziemniaczanej-panierce.html