Wykonanie
Czas przygotowania : 30-40 minSkładniki (na 2 porcje):- 2
filety z dorsza (lub
okonia)- 40 dag
ziemniaków- 2
żółtka-
mąka-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa-
sok z cytryny-
masło do smażenia1. Filety umyj, oprósz
solą i
pieprzem,
skrop sokiem z cytryny.2.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach na drobne wiórki (nie na miazgę).3. Starte
ziemniaki dokładnie odciśnij w szmatce lub gazie. Masa powinna być praktycznie sucha .
4. Masę przypraw
solą,
pieprzem i gałką. Dodaj
żółtka i wymieszaj.5. Filety obtocz w
mące, strząśnij jej nadmiar. Obklej
rybę ciastem ziemniaczanym i lekko przyciśnij, aby masa nie odpadła.6. Smaż z obu stron na
maśle, aż
ziemniaki się przyrumienią.
Smacznego :)
Moja pierwsza porażka kulinarna...Zjeść to się dało, ale
ziemniaki były jeszcze pod
spodem surowe (zapewne dałam ich zbyt grubą warstwę i słabo wysuszyłam ziemniaczaną masę),
ryba była trochę niedosmażona,
sałatka była zbyt intensywna przez co zabijała smak
ryby no i przypaliło mi się
masło na którym smażyłam. Sporo błędów spowodowało, że całość mimo bardzo smakowitego wyglądu była nijaka.Myślę, że potrawa może smakować świetnie, więc polecam spróbować, może wyjdzie lepiej niż mi :)M umie pocieszyć i po zjedzeniu powiedział "każdy, nawet najgorszy obiad, można uratować dobrym
drinkiem". Prawda to,
drink był pocieszeniem na ten smutny kulinarnie wieczór.Czy powtórzę? Chciałabym. Zapowiada się smakowita
ryba, jeżeli dobrze się ją
zrobi. Niestety M nie przepada za rzeczami typu "placki ziemniaczane" (
dziwne jak na kogoś z pyrolandi), więc pewnie okazji do powtórzenia nie będzie wiele.