Wykonanie
Składniki:0.5 kg
łopatki4
marchewki0.5 kg
ziemniaków1
por2
cebule50 g
masłasól,
pieprzpapryka słodka30 g
ser żółtyŁopatkę pokroić w cienkie plastry, obsypać
przyprawami.
Marchewkę pokroić w krążki,
ziemniaki w plastry,
pora i
cebulę w cienkie piórka.Na spód naczynia żaroodpornego zetrzeć na wiórki
margarynę, na to ułożyć
łopatkę, następnie
marchewkę,
pora,
ziemniaki, drugą warstwę
łopatki,
cebulę,
marchewkę, wiórki
margaryny,
ziemniaki.Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zdjąć folię, posypać startym
żółtym serem i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 120 stopni.