Wykonanie

Witam wszystkich :)U mnie niestety troszkę ciężko, praca w sekretariacie szkolnym przed rozpoczęcie roku to istna masakra..No ale od poniedziałku ruszamy pełną parą :DA dzisiaj mam dla was pączki a'la amerykańskie donaty :)Zrobiłam je z
ciasta drożdżowego. Przepis znajdziecie TUTAJ :)Pączki piec na złoty kolor.Pączusie polałam polewą i posypałam posypką którą własnoręcznie zrobiłam :)POLEWA:120 g
masła3 łyżki
mleka5-6 łyżek
kakao Puchatek
Masło rozpuścić, dodać
mleko. Gdy składniki się połączą, dodać
kakao i mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.POSYPKA:1
białko10-15 łyżeczek
cukru pudruBiałko delikatnie roztrzepać, dodawać stopniowo
cukier puder. Uzyskana masa powinna być delikatnie gęsta, jednolita, dlatego ilość
cukru pudru jest tak podana 'na oko', ponieważ może u niektórych po 10 łyżeczkach masa będzie gotowa, a u niektórych po 15. Zależy od tego również wielkość
jajka :) Gdy już uzyskacie odpowiednią konsystencję, dodajemy barwnik i formujemy swoją posypkę. Ja z delikatnego lenistwa wsadziłam masę do woreczka strunowego i po prostu powyciskałam takie o kropeczki, ale przecież można zrobić serduszka, kwiatuszki czy nawet jakieś esy-floresy :D A i najważniejsze, z 1
białka wychodzi ogromna ilość takiej posypki :) U mnie na pewno starczy jeszcze na 2-3 takie dekoracje :D