Wykonanie
Przyszedł czas i u mnie na pierniczki świąteczne! :)Jednak w tym roku postanowiłam zamiast zwykłych pierników zrobić choinkę piernikową :DPrzepis na pierniki zaczerpnęłam z internetu, a dokładniej od tej Pani:Pierniki :)Składniki:250 g
mąki100 g
miodu100 g
cukru pudru63 g
masła1
jajko05 łyżeczki
sodyszczypta
soli1,5 łyżeczki
przyprawy do piernikaDodatkowo:patyczek od szaszłyków
pisaki, kuleczki, posypka itp. do dekoracji
Masło,
miód i
przyprawę lekko podgrzać Na stolnicę przesiać
mąkę z
sodą i
solą Wlać
miód z
masłem Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę Wyciągnąć 10 minut przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkować i wycinać różnej wielkości gwiazdki. Jeśli nie macie foremek różnej wielkości, można odrysować na tekturce i później przykładać do ciasta i wycinać. Ja właśnie takim sposobem zrobiłam ;) Na środku każdej gwiazdki zrobić dziurkę wykałaczką. Dodatkowo można, ale nie trzeba zrobić jakieś przerywniki pomiędzy jedną gwiazdką, a drugą. Ja zrobiłam serduszka. Jest to w celu nie sklejenia się jednej do drugiej w przypadku dekoracji pisakami, lukrem itp.Piec ok 10 - 15 minut w temperaturze 160 stopni.Gdy pierniczki już wystygną, dekorować i układać od najmniejszej do największej na patyczku.U mnie wyglądało to tak:











