Wykonanie
6 jaj1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy1 łyżka
octuszczypta
soliOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać
żółtka. Po wymieszaniu dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
oliwę i
ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Podzielić na dwie części i do każdej dodać barwnik wybranego koloru. Przelać
biszkopty do keksówek i piec 35 minut w temperaturze 160 stopni.Krem jajeczny:6 jaj400 g
cukru1.5 kostki
masła extra1.5 kostki
margaryny (proponuję
Kasię lub
Palmę, bo przejechałam się na tym, że na innym krem nie wychodzi..)
olejek zapachowyOddzielamy
żółtko od
białka. Z
białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej
żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę i
masło ucieramy na puch. Gdy
masła będą gotowane, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat i wybrane dodatki.
Biszkopty kroimy na równe paski, a następnie przekładamy tak, żeby każda następna warstwa zaczynała się od innego koloru (u mnie: różowy - zielony - różowy - zielony, od góry zielony - różowy - zielony - różowy itd.). Paski smarujemy kremem z każdej strony. Gdy już ciasto będzie ułożone, wierzch i boki smarujemy kremem.Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego ciasta, bo wystarczyło, że wyszłam w niedzielę na 6 godz. do szkoły, a z ciasta zostało niewiele :D