Wykonanie

Dzisiaj przepis na potrawę, która przez lata nie należała do moich ulubionych. Obecnie powoli się do niej przekonuję. Choć można w niej znaleźć wiele dobrych dla nas warzyw. A
mowa o zupie z
botwinki. Nigdy za nią nie przepadałam, a moja mama ją uwielbia. Z myślą o niej przygotowałam wczoraj tą o to zupę.Składniki:8
buraczków z liśćmi botwiny3
ziemniaki1
marchewka2 litry
bulionu
sólpieprz2 łyżki
cytrynyok. 75 ml
śmietany 18%Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do
bulionu, aby je podgotować. Kiedy
ziemniaki są już miękkie, dodajemy
marchewkę, startą na grubej tarce i drobno posiekaną botwinę wraz z
burakami. Warzywa gotowały się do miękkości. Następnie wlewamy
śmietanę i gotujemy. Na koniec dodajemy
sok z cytryny, ewentualnie
sól,
pieprz do smaku. Odstawiamy, po chwili możemy podawać. Z moich obserwacji wynika, że lepiej jest trochę odczekać przed podaniem, wtedy zupa ma czas na uzyskanie pięknego różowego koloru.

