Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Gotuj krok po kroku". Ciasteczka z tego przepisu są mało słodkie także dla wyjątkowych łasuchów dodatkowo możnaposypać słonecznikcukrem i wtedy włożyć do piekarnika.Składniki:200 g margaryny3 szklanki mąki7 łyżek cukru2 jajka2 łyżki śmietany 18%2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 400 g ziaren łuskanego słonecznikaDodatkowo:papier do pieczeniaforemki do ciastem (może też być szklanka)cukier (opcjonalnie)Wykonanie:Z mąki, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany, 5 łyżek cukru i margaryny zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 h.Po upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastekBiałko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążekZiarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min. w temp. 180 C. Jak już wcześniej pisałamciastka przed włożeniem do piekarnika można posypać cukrem aby były słodsze.Smacznego