Wykonanie
Wyznaję zasadę, że każde własnoręcznie przygotowane pesto jest doskonałe. A biorąc pod uwagę fakt, że zrobienie go w domu jest niezwykle proste i szybkie, naprawdę nie rozumiem, po co kupować gotowe sosy w słoiczkach...Oczywiście przyrządzenie prawdziwego pesto - zgodnie ze wszystkimi zasadami tradycyjnej włoskiej sztuki kulinarnej - jest raczej wymagającym wyzwaniem; trzeba
mieć porządny, ciężki moździerz (ja niestety wciąż nie dorobiłam się takiego sprzętu...) i dużo siły w rękach. Jednak w codziennych, domowych warunkach dobrze sprawdza się zwykły ręczny blender. Za jego pomocą ulubione składniki błyskawicznie zamieniają się w aromatyczną miksturę, której zapach wypełnia całą kuchnię.Tym razem zdecydowałam się na pesto z
rukoli, której charakterystyczny smak bardzo mi odpowiada. Do tego dodałam łagodne
nasiona słonecznika, obowiązkowo
czosnek i
oliwę, a na koniec uzupełniłam pesto świeżo startym
parmezanem. Wyszło zgodnie z oczekiwaniami, czyli...
molto buono !Składniki (na ok. 200 g gotowego pesto)100 g świeżej
rukoli2 łyżki
nasion słonecznika4 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1 ząbek
czosnkusól2-3 łyżki świeżo startego
parmezanu (ostrzejszy w smaku) lub
sera pecorino (łagodniejszy)Przygotowanie
Rukolę umyć pod bieżącą
wodą i osuszyć. Porwać na mniejsze części.
Czosnek obrać i pokroić na kawałki.Wszystkie składniki (oprócz
sera) umieścić w pojemniku blendera.Zmiksować na gładką masę.Na koniec wmieszać
starty ser.Gotowe pesto najlepiej smakuje w połączeniu z
makaronem, ale można je też wykorzystać jako dodatek do kanapek. Pesto można również wymieszać z
naturalnym jogurtem greckim i podawać jako dip np. do grissini .Smacznego!