ßßß Cookit - przepis na Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Wyznaję zasadę, że każde własnoręcznie przygotowane pesto jest doskonałe. A biorąc pod uwagę fakt, że zrobienie go w domu jest niezwykle proste i szybkie, naprawdę nie rozumiem, po co kupować gotowe sosy w słoiczkach...
Oczywiście przyrządzenie prawdziwego pesto - zgodnie ze wszystkimi zasadami tradycyjnej włoskiej sztuki kulinarnej - jest raczej wymagającym wyzwaniem; trzeba mieć porządny, ciężki moździerz (ja niestety wciąż nie dorobiłam się takiego sprzętu...) i dużo siły w rękach. Jednak w codziennych, domowych warunkach dobrze sprawdza się zwykły ręczny blender. Za jego pomocą ulubione składniki błyskawicznie zamieniają się w aromatyczną miksturę, której zapach wypełnia całą kuchnię.
Tym razem zdecydowałam się na pesto z rukoli, której charakterystyczny smak bardzo mi odpowiada. Do tego dodałam łagodne nasiona słonecznika, obowiązkowo czosnek i oliwę, a na koniec uzupełniłam pesto świeżo startym parmezanem. Wyszło zgodnie z oczekiwaniami, czyli... molto buono !
Składniki (na ok. 200 g gotowego pesto)
100 g świeżej rukoli
2 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
sól
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu (ostrzejszy w smaku) lub sera pecorino (łagodniejszy)
Przygotowanie
Rukolę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Porwać na mniejsze części.
Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
Wszystkie składniki (oprócz sera) umieścić w pojemniku blendera.
Zmiksować na gładką masę.
Na koniec wmieszać starty ser.
Gotowe pesto najlepiej smakuje w połączeniu z makaronem, ale można je też wykorzystać jako dodatek do kanapek. Pesto można również wymieszać z naturalnym jogurtem greckim i podawać jako dip np. do grissini .
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/pesto-z-rukoli.html