Wykonanie
Wczoraj było męcząco, zimno i przepięknie. Dzisiaj słodko i trochę kalorycznie :)


Kolejna niedziela, czyli kolejne wypieki towarzyszą nam przy przedpołudniowej
kawie. Postanowiłam sobie, że przez czas moich ferii zmierzę się z kilkoma tortowymi przepisami. Oto pierwsze starcie. Przepis zmodyfikowany wzięłam z tego wpisu .Składniki (tortownica 24 cm):- 1 opakowanie
ciastek zbożowych (200g)- 100 g
masła- 2 łyżki
kakaa- 750 g
serka naturalnego- 2 łyżeczki
syropu o smaku
wanilii- 1/2 szkl
cukru pudru- 2
jajka- 2 łyżki
mąki- 2 łyżki sernixu- słoiczek
wiśni (jeśli ktoś posiada to jak najbardziej mogą być z własnej spiżarni)



Wykonanie:Ciasta zbożowe wsypujemy do miski i rozgniatamy na pył. Następnie dodajemy 2 łyżki
kakaa i rozpuszczone
masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy spód tortownicy.
Serek naturalny przekładamy do miski, dodajemy
cukier puder oraz
syrop waniliowy i mieszamy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku, cały czas mieszając oraz dwie łyżki
mąki. Na końcu strumieniem wlewamy
śmietanę 30% oraz wsypujemy dwie łyżki sernixu.Połowę gotowej masy serowej przekładamy do tortownicy, układamy
wiśnie, które możemy oprószyć
mąką, żeby nie opadły na dno. Następnie wykładamy pozostałą część masy. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st i pieczemy przez 1 h 25 min . Po upieczeniu nie wyciągamy sernika. Uchylamy piekarnik i czekamy aż ostygnie.



PS. Trochę pozazdrościliśmy naszym olimpijczykom, którzy w Soczi spisują się wyśmienicie, ale także kontynuując naszą zimowo- wędrówkową tradycję wybraliśmy się wczoraj w góry. Wyprawa zakończyłam się sukcesem- Pradziad zdobyty!Z czystym
sercem mogę powiedzieć, że jeśli tylko ma się okazję to warto wybrać się na kilkaset metrów nad poziomem morza, aby zobaczyć, co nas otacza :)

