Wykonanie
To moje ulubione
ciasteczka. Robię je już od dłuższego czasu. Zawsze wychodzą i bardzo często goszczą na moim
stole. Ważne, by użyć dobrego
masła i absolutnie nie zastępować go
margaryną. Są przepyszne... Uwaga, uzależniają!inspiracją były mojewypiekiSkładniki:125 g
masła,120 g
cukru pudru,345 g
mąki,3-4 łyżki nutelli,2 łyżki
kakao,1,5 łyżki ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę i ekstrakt, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać nutellę i
kakao. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.Gdy ciasto będzie schłodzone rozwałkować obie części na jednakowe prostokąty o szerokości mniej więcej 15 cm. Na jasny prostokąt położyć ciemny, zawinąć w roladę. Kroić w plasteki o grubości 5-6 mm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zachować odstępy, bo
ciastka rosną na szerokość. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 9 minut. Po upieczeniu nie zdejmować z blachy przez ok. 3-4 minuty (
ciastka będą dość miękkie). Studzić na kratce.Smacznego!