Wykonanie
Dzisiaj ogarniam bardzo ważne rzeczy, bo przecież każdy "dobry obywatel" powinien orientować się w strukturze demograficznej swojego
kraju :Pa tak na
serio to próbuję się zmobilizować do nauki, został mi ostatni egzamin a mój mózg odmawia współpracy, dlatego postanowiłam sięgnąć dzisiaj po tajną
broń, którą wszyscy znamy z bajki o marynarzu Popeye-
szpinak!Składniki:- 8 brykietów zamrożonego
szpinaku- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
sera mascarpone- woreczek
kaszy gryczanej-
pierś z kurczaka-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka słodka)Wykonanie:Kosze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka przyprawiamy i wrzucamy na wrzątek. Do rondelka wlewamy łyżkę
oliwy i przeciskamy przez praskę ząbki
czosnku, podsmażamy a następnie dodajemy rozmrożony
szpinak. Rondelek przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie dodajemy
serek mascarpone i dokładnie mieszamy.Połowę ugotowanej
kaszy przesypujemy do
szpinaku, mieszamy. Gotową pierś przekładamy na talerz i podajemy z zieloną
kaszą :)