ßßß Cookit - przepis na Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym

Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Pozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P
Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi
SKŁADNIKI:
sznycle wieprzowe
2 garści suszonych grzybów
400 ml śmietany 18%
1 cebula
świeża pietruszka
2 woreczki kaszy gryczanej
ogórki małosolne
sól, pieprz
Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut.
Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania.
Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka.
Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi.
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2015/06/sznycle-wieprzowe-w-sosie-grzybowym.html