ßßß
Składniki (2-3 porcje):- 1/2 paczki ugotowanego makaronu łazanki- kilka mrożonych grzybów leśnych (ok 200 g)- 1 cebula- 250 g kapusty kiszonejsól/pieprz/majeranek do smaku- 1/2 kostki rosołowej (grzybowej) (opcjonalnie)- 150 g boczku wędzonego (opcjonalnie)oliwa/olej do smażeniaKapustę dokładnie płuczemy ( gdy jest za kwaśna spokojnie możemy wypłukać ją dwa razy)i odsączamy z nadmiaru wody.Na patelnię z rozgrzanym olejem dodajemy drobno posiekaną cebulkę, i dusimy aż do zeszklenia. Wówczas dodajemy posiekane (wcześniej rozmrożone grzyby) oraz kapustę. Dusimy pod przykryciem około 10-15 min, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kostką rosołową. Gdy smak już się przegryzie, na patelnię dorzucamy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3-5 min i gotowe ;)Smacznego!
