Wykonanie
W tym wypadku z
boczkiem także, ale spokojnie może funkcjonować jako danie bezmięsne i trochę lżejsze ;) Na upartego danie można zrobić w kilkanaście minut. Osobiście polecam na raczej większego głoda ;)
Składniki (2-3 porcje):- 1/2 paczki ugotowanego
makaronu łazanki- kilka mrożonych
grzybów leśnych (ok 200 g)- 1
cebula- 250 g
kapusty kiszonejsól/pieprz/majeranek do smaku- 1/2
kostki rosołowej (grzybowej) (opcjonalnie)- 150 g
boczku wędzonego (opcjonalnie)oliwa/olej do smażenia
Kapustę dokładnie płuczemy ( gdy jest za kwaśna spokojnie możemy wypłukać ją dwa
razy)i odsączamy z nadmiaru
wody.Na patelnię z rozgrzanym
olejem dodajemy drobno posiekaną
cebulkę, i dusimy aż do zeszklenia. Wówczas dodajemy posiekane (wcześniej rozmrożone
grzyby) oraz
kapustę. Dusimy pod przykryciem około 10-15 min, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
kostką rosołową. Gdy smak już się przegryzie, na patelnię dorzucamy ugotowany
makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3-5 min i gotowe ;)Smacznego!