ßßß Cookit - przepis na Pierś indyka w marynacie

Pierś indyka w marynacie

nazwa

Wykonanie

Coraz więcej się słyszy o oszukiwanym mięsie, o chemikaliach, które codziennie pochłaniamy, jedząc to co oferują nam sklepy. A podobno jesteś tym co jesz ;)
Dlatego proponuję trochę zdrowszą alternatywę. Zamiast wędliny na kanapkę, jako dodatek do sałatek, a nawet jako wkładka obiadowa.
Składniki:
ok 1,5 kg pierś z indyka
5 łyżek oliwy
4 łyżki papryki słodkiej
3 łyżki majeranku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
szklanka wody
Na 24 godziny przed gotowaniem piersi, należy przygotować marynatę z wszystkich przypraw. Dokładnie nacieramy całe mięso, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Po tym czasie, pierś przekładamy do garnka (razem z marynatą) i podsmażamy z każdej strony na delikatnym ogniu. Jeżeli mięso będzie nam przywierało do dna garnka, podlewamy mięso odrobiną oliwy do smażenia.
Gdy indyk będzie już rumiany, wlewamy do garnka wodę i przykrywamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 1,5 h. Od czasu do czasu obracając mięso( wystarczy jak co 40 min spojrzymy do garnka ;)). Musimy też co jakiś czas zerknąć czy mięso nam nie przywarło do dna, albo czy woda się nie wygotowała.
Jak indyk będzie już gotowy, zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy nadmiar wody (troszkę sosu jednak zostawmy ;))
Pewnie pojawią się wątpliwości, dlaczego nie w rękawie i w piekarniku? Próbowałam robić na obydwa sposoby i duszony indyk z garnka, jest bez porównania lepszy, bardziej soczysty i delikatny.
Kto nie wierzy niech spróbuje :)
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/03/piers-indyka-w-marynacie.html