ßßß
Składniki:ok 1,5 kg pierś z indyka5 łyżek oliwy4 łyżki papryki słodkiej3 łyżki majeranku2 łyżeczki czosnku granulowanego1 łyżka sosu sojowego1 płaska łyżeczka papryki ostrejszklanka wodyNa 24 godziny przed gotowaniem piersi, należy przygotować marynatę z wszystkich przypraw. Dokładnie nacieramy całe mięso, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.Po tym czasie, pierś przekładamy do garnka (razem z marynatą) i podsmażamy z każdej strony na delikatnym ogniu. Jeżeli mięso będzie nam przywierało do dna garnka, podlewamy mięso odrobiną oliwy do smażenia.Gdy indyk będzie już rumiany, wlewamy do garnka wodę i przykrywamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 1,5 h. Od czasu do czasu obracając mięso( wystarczy jak co 40 min spojrzymy do garnka ;)). Musimy też co jakiś czas zerknąć czy mięso nam nie przywarło do dna, albo czy woda się nie wygotowała.Jak indyk będzie już gotowy, zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy nadmiar wody (troszkę sosu jednak zostawmy ;))Pewnie pojawią się wątpliwości, dlaczego nie w rękawie i w piekarniku? Próbowałam robić na obydwa sposoby i duszony indyk z garnka, jest bez porównania lepszy, bardziej soczysty i delikatny.Kto nie wierzy niech spróbuje :)Smacznego!