Wykonanie
Na blogu już dawno nie było
alkoholowo... dla tych którzy tęsknią za czymś mocniejszym, polecam orzechówkę. Idealną do picia z kieliszka jak i polewania ciast i deserów ;)

Składniki:30
orzechów laskowych1
laska wanilii2 ziarna
ziela angielskiego2 szklanki
spirytusu2 szklanki
wodypół szklanki
cukru (można użyć trzcinowego)Rozbijamy skorupy
orzechów, obieramy ze skórki (tylko dokładnie ;)). Do
nalewki wybieramy białe, jędrne ziarna, które następnie siekamy nożem.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż.W garnku gotujemy
wodę, i
cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzamy. W słoju umieszczamy wszystkie składniki
nalewki, szczelnie zamykamy, odstawić na 6 tygodni, kilkakrotnie w tym czasie mieszając.
Nalewkę bardzo dokładnie filtrujemy, przelewamy do butelek, odstawiamy szczelnie zamknięty
słój na okres 3 miesiący aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.Na zdrowie ;)!