Wykonanie
Drugim świątecznym trunkiem w tym roku będzie ta
nalewka podpatrzona u Karoliny. Wiedziałam, że ją zrobię jak tylko ją zobaczyłam. Uwielbiam
orzechy laskowe, ich aromat i wszystko z ich dodatkiem.
Nalewka jest esencją ich smaku.

ŹródłoSkładniki:1,5 szklanki
orzechów laskowych, bez łupinek2
laski wanilii2 szczypty mielonego
ziela angielskiego100 g
cukru100 g
wody0,75 l
wódkiOrzechy obrać ze skórki i posiekać. Przełożyć do słoja razem z zielem i przeciętymi
laskami wanilii. Zalać
wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem.Po 2 tygodniach przygotować
syrop z
cukru i
wody. Ostudzić. Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wycisnąć dokładnie.
Orzechy można zostawić np do ciasta.
Nalewkę przefiltrować. Połączyć z ostudzonym
syropem, wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce.Na zdrowie:)