ßßß Cookit - przepis na Nalewka z orzechów laskowych

Nalewka z orzechów laskowych

nazwa

Wykonanie

Niedawno pojawiły się orzechy laskowe, warto więc nastawić cudowną nalewkę. Wiem,że bardziej popularna jest ta z orzechów włoskich, ale wersja z laskowych urzeknie Was swoim smakiem. Ja się w niej zakochałam. Najlepiej użyć orzechów świeżo obranych z łupiny. Nalewkę możecie już degustować po upływie 5 - 6 tygodni. Przepis na nalewkę pochodzi z książki Złota księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej, a ja znalazłam go na blogu Lubię smakołyki .
Składniki:
1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek
2 laski wanilii
2 szczypty mielonego ziela angielskiego
100 g cukru (u mnie trzcinowy)
100 g wody
0,75 l wódki
Wykonanie:
Orzechy obrać ze skórki i posiekać. Przełożyć do słoja razem z zielem i przeciętymi laskami wanilii. Zalać wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem.
Po 2 tygodniach przygotować syrop z cukru i wody. Ostudzić. Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wycisnąć dokładnie. Orzechy można zostawić np do ciasta. Nalewkę przefiltrować (ja robiłam to przez filtr do kawy, filtrowałam dwukrotnie). Połączyć z ostudzonym syropem, wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Nalewka-z-orzechow-laskowych.html