Wykonanie


Na akcję Wspólne gotowanie z Formułą organizowaną przez Red and Pale jakoś nigdy nie
mogę zdążyć. Nawet dziś dodaję przepis ostatnim rzutem na taśmę ;) Ale jest, to się liczy :)Tradycyjne onigiri w Japonii traktowane są jak kanapki. To po prostu ryżowa kulka z nadzieniem, praktycznie dowolnym, zawinięta w kawałek wodorostu
nori. Częsty "bohater" w mangach i anime, w zasadzie jest już kultowy wśród osób, które znają i lubią temat ;) mogą być okrągłe, podłużne albo, jak moje, trójkątne. Formuje się je w dłoniach lub specjalnych foremkach. Bardziej kreatywne, japońskie mamusie przyozdabiają onigiri swoich pociech wycinanymi z
nori kształtami - mogą to być buźki, gwiazdki czy inne formy, które onigiri nadają konkretny kształt czy upodabniają je do zwierzątka, na przykład tak:

(niestety nie znam autora zdjęcia)Wciąż szukam pomysłów na proste dania które
mogę ze sobą zabrać do pracy i zjeść albo odgrzane w mikrofalówce, albo na zimno. Japońskie onigiri rewelacyjnie się do tego nadają. Są przepyszne, szybkie w przygotowaniu (poza gotowaniem i studzeniem
ryżu, oczywiście) i sycące, więc jako obiad w pracy sprawdzą się genialnie.Przepis na onigiri jest bardzo prosty. Najlepiej użyć do niego
ryżu do sushi, ze względu na to, że dużo lepiej się klei.

Składniki:1 szklanka
ryżu do sushi
SólOcet ryżowyCukierSos sojowy1 puszka
tuńczyka w kawałkach1 łyżka
sezamu1 pęczek
szczypiorku1 płat
noriKoszt: 10złCzas przygotowania: 1,5h, ale z tego 1h to czas oczekiwania na zupełne wystudzenie
ryżu.
Ryż płuczemy pod dużą ilością bieżącej
wody, po czym zostawiamy do namoczenia na 20 minut. Namoczony
ryż mieszamy, odcedzamy. Zalewamy szklanką zimnej
wody, lekko solimy, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do zagotowania, pod przykrywką, po czym zmniejszamy ogień i pozwalamy ryżowi się gotować - nie mieszamy. Po 10-12 minutach, gdy
ryż wchłonie
wodę, ściągamy go z ognia i, wciąż pod przykrywką, zostawiamy na kolejnych 10 minut.Mieszamy zalewę do sushi - 1 łyżkę
octu, 1,5 łyżeczki
cukru, 1 łyżkę
sosu sojowego. Zalewamy nią
ryż, delikatnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia.Siekamy
szczypiorek, mieszamy dokładnie z odsączonym lekko
tuńczykiem i
sezamem.
Nori kroimy w odpowiednie kawałki - zazwyczaj
nori do sushi jest lekko ponacinane, więc można je wzdłuż tych perforacji rozerwać, można też po prostu uciąć nożem (czy nawet nożyczkami) pożądane prostokąciki.Garść
ryżu spłaszczamy na dłoni, nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu. Rękami zaklejamy
ryż wokół farszu, formujemy trójkącik. Owijamy
nori. Onigiri można jeść od razu lub "na wynos" :)