Wykonanie
Ten wpis jest sponsorowany przez literkę D ;) Dwyw pomógł mi odzyskać zdjęcia z karty które jakimś cudem usunęłam. Było tam też powyższe zdjęcie, więc dzięki niemu
mogę opublikować ten jakże skomplikowany przepis ;) Dziękuję!Składniki:5
jajek2 łyżki
majonezu (kielecki, mniam)
PieprzSólPęczek
szczypioruKoszt: 5złWykonanie
Jajka gotujemy na twardo (dla mniej sprawnych w kuchni - wsadzamy
jajka do zimnej, osolonej [żeby skorupki nie pękały]
wody, włączamy gaz/elektrykę/cośtam, od momentu zagotowania ok. 5 minut. Po tym czasie szybko zalewamy zimną
wodą [żeby
żółtka były żółte, a nie sine] i czekamy aż się trochę wystudzą). Gdy
jajka się studzą płukamy
szczypior, siekamy go dość drobno. Wystudzone
jajka bieramy z łupinek i albo a) wrzucamy do malaksera i miksujemy na ciapę (ja tak robię (: ) albo b) tasiamy
jajka w bardzo drobną kosteczkę. Koniec końców będzie smakowało tak samo ;) Wrzucamy zmiksowane/posiekane
jajka do miski, dodajemy dwie łyżki
majonezu, mieszamy porządnie. Dodajemy posiekany
szczypior, mieszamy. Teraz dodajemy
pieprzu i
soli do smaku - kontrolując poziom słoności i pieprzności ;) Smarujemy świeży chlebek, zajadamy się.