Wykonanie


Ta pasta to smak mojego dzieciństwa i smak wakacji, bo tylko na wakacje ją
jadłam. Spędzając wolny czas latem na wsi, gdzie
jajek było pod dostatkiem, a
szczypiorek, który dawniej można było tylko jeść w sezonie rósł w przydomowym ogródku, babcia rozpieszczała nas takim właśnie rarytasem:-).Do dzisiaj jest regularnie konsumowana w moim domu przez cały rok, bo teraz zakup „zielonego” możliwy jest nie tylko w sezonie. Choć tamten
szczypiorek smakował jakoś inaczej, tak mi się wydaje;-).Składniki:

4 - 5
jajek,pęczek
szczypiorku,2 łyżki
majonezu ,
sól i
pieprz.Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać posiekany
szczypiorek. Wymieszać z
majonezem i doprawić
solą i
pieprzem.
Majonezu dodać tyle ile się lubi, wszystko zależy od konsystencji - ma być gęsta, nie płynna. Moja babcia dodawała
masła zamiast
majonezu.


Przepis zgłoszony do akcji: