Wykonanie
Dziś przepis na nieco odchudzoną, bezmięsną wersję klasycznej tortilli. Dodatek pasty
chili (przygotowanej samodzielnie) sprawił, że jest bardzo ostra. Danie w sam raz dla osób lubiących
papryczki chili i pikantne smaki.

Składniki:- 3 placki tortilli pełnoziarniste-1 nieduża
cukinia- pół czerwonej, zielonej i
żółtej papryki-
pomidor- mix
sałat-
przyprawy:
sól lub
wegeta,
bazylia- łyżeczka
musztardy- pasta
chiliZaczniemy od przygotowania pasty
chili (którą można również kupić lub zastąpić sosem):
Papryczki chili (użyłam 7 sztuk średniej wielkości) należy pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze razem z pestkami. Pasta będzie łagodniejsza, jeśli usuniemy pestki, to w nich tkwi cała piekielność. Wlać odrobinę
oliwy (około 2 łyżki), 1/4 łyżeczki
brązowego cukru i szczyptę
pieprzu cayenne. Całość zmiksować. Gotowe.Tortilla:1.
Cukinię pokroić w plastry, opruszyć
solą lub
wegetą.
Paprykę pokroić na większe kawałki.2. Warzywa smażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.3. Mix
sałat wymieszać z pokrojonym
pomidorem i
bazylią.4. Podgrzane placki tortilli posmarować
musztardą i odrobiną pasty
chili.5. Na placki ulożyć
sałatę i grillowane warzywa. Zwinąć lub złożyć na pół.
