Wykonanie
Iza natchnęła mnie na
trufelki. Zakasałam rękawki i co tam, raz się żyje, najwyżej zmarnuję trochę
czekolady :)1 tabliczka
gorzkiej czekolady 70%1 tabliczka
mlecznej czekolady2 łyżki
masła1-2 łyżeczki esencji waniliowej1-2 łyżeczki
nalewki pomarańczowo-kawowejmałe opakowanie
herbatników bebedo posypania:
wiórki kokosowe,
kakao, kolorowe posypki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej albo w mikrofali, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliła. Kiedy jest już płynna dorzucić
masło i mieszać aż się rozpuści, dodać esencję waniliowa lub
nalewkę (można dwie różne masy, można dodać do jednej) i pokruszone drobniutko
herbatniki (ja je potraktowałam tłuczkiem do
mięsa). Masę wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Formować dłońmi kuleczki wielkości ciut większej niż
orzech laskowy i obtaczać w czym dusza zapragnie. Ja kuleczki formowałam w rękawiczkach chirurgicznych.