Wykonanie
Dziecko nie chce jeść marchewki? A lubi kluseczki? To może połączyć przyjemne z pożytecznym? Surowa
tarta marchewka nie straci za wiele ze swoich wartości w trakcie tak krótkiego gotowania. A dodatkowo
daje piękny żółciutki kolor kopytkom.1kg ugotowanych i odparowanych
ziemniaków1
marchewka1 łyżka
mąki ziemniaczanej2,5 szklanki
mąki pszennej1
jajkoZiemniaki po ugotowaniu i odparowaniu należy przestudzić, mogą być nawet wczorajsze. Trzeba jest rozgnieść na miazgę, dodać starta na drobnej tarce
marchewkę,
jajko, i
mąki i zagnieść zwarte ciasto, na tyle twarde żeby się kroiło, a nie ciągnęło. Z ciasta po kawałku formujemy wałeczki, przyklepujemy lekko i kroimy na kluseczki. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minutki od wypłynięcia.