Wykonanie
Skladniki:2 kg
kabaczka1 kg
cebuli1 op.
ziola prowansalskie1 lyzka
piepszu1 op.
czerwona paprykaZalewa:1 szkl.
octu4 szkl.
wody1 szkl.
cukru2 lyzki
soli
kabaczek wydrazyc z pestek(najlepiej lyzka) nie obieracpokroic w kostke.
Cebule obrac i skroic w pol plastry.Przygotowujemy zalewe.Do duzego garnka wlewamy
wode,
ocet,
cukier,sol,
pieprz,
papryke.gotujemy ciagle mieszajac zeby wszystko dobrze sie rozpuscilo.Doprowadzamy do wrzenia.wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do zagotowania sie ponownie zalewy.sciagamy z ognia i wsypujemy
ziola prowansalskie,dokladnie wymieszac.goraca salatke przekladamy do sloikow i zalewamy zalewa.szczelnie zakrecamy i pasteryzujemy 10 min od mometu zagotowania sie
wody.wyciagamy,odwracamy do
gory dnem az do wystygniecia.

ZYCZE SMACZNEGO