ßßß
Ciąg dalszy gruzińskich inspiracji na moim blogu. Moja wariacja na temat tradycyjnego sosu tkemali. Zrobiony z śliwek węgierek łączy 4 smaki: jest jednocześnie słodki, kwaśny, słony i ostry.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs - szczególnie polecam do wołowiny i jagnięciny, owoców morza ( np. sałatki z krewetkami) ale także do lodów i deserów.Składniki:laska cynamonułyżka mocnej czarnej herbatypapryczka chilli10 śliwek węgierek (chyba, że macie dostęp do oryginalnych gruzińskich śliwek Tkemali)szalotkaszczypta soli2 szklanki wodySposób przygotowania:Herbatę zagotować w garnku z cynamonem i papryczką chilli - potrzymać na małym ogniu ok. 10 minut żeby napar miał wyczuwalny aromat cynamonu i ostrość chilli. Odcedzić, dorzucić wydrylowane i pokrojone na ćwiartki śliwki i szalotkę. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut aż sos się zredukuje. Doprawić solą i ksylitolem. Jeśli byłby za mało kwaśny można dodać odrobinę cytryny.