Wykonanie

Bardzo aromatyczne i sycące danie:
makaron z
kurczakiem w sosie
szpinakowym.Używam zwykłego
makaronu pszennego, mimo, że ciężarnym z cukrzycą polecany jest raczej pełnoziarnisty. Nie zauważyłam jednak żadnej różnicy w poziomie
cukru więc od czasu do czasu pozwalam sobie na tą małą rozpustę. Nie polecam też rezygnowania z
masła - mała ilość nie powinna zaszkodzić, a tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku przypraw.Składniki:2 ząbki
czosnku: 5 g
pierś z kurczaka: 250 g2 łyżeczki
masła: 10 głyżka
jogurtu greckiego light: 20 gopakowanie
mrożonego szpinaku: 225 ggniazdko
makaronu: 50 gSłowo o przyprawach:

podstawą tego dania są właśnie
przyprawy. Ja używam takiego zestawu ale proponuję dobrać sobie swoje ulubione. Na pewno trzeba użyć ich dość dużo J Na upartego może być gotowa mieszanka
curry.Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki i marynujemy w przyprawach przez minimum godzinę ale im dłużej tym lepiej.
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
czosnek i
przyprawy i
kurczaka.Kiedy się zrumieni dodajemy
szpinak i zmniejszamy ogień. Dusimy aż płyn się zredukuje.
Makaron gotujemy al dente. Nakładamy sos i łyżkę
jogurtu greckiego.

1 porcja - 250 gWartość energetyczna:320 kcal
Białko:30 gWęglowodany:20 gTłuszcz:13 g