Wykonanie
Moja miłość do
masła orzechowego nie jest już chyba dla nikogo nowością. Od pierwszego spróbowania totalnie przepadłam i przyznam, że to najwspanialsze uzależnienie na świecie. Do tej
pory myślałam, że nie ma nic lepszego niż aromatyczne
fistaszki zmiksowane na gładką, kremową masę. Teraz wiem, jak bardzo się myliłam. Zapytacie więc co może być lepszego od
masła orzechowego?
Masło potrójnie
orzechowe!
Kilka dni temu zauważyłam, że uzbierałam w swoim składziku spory zapas najróżniejszych
bakalii, szczególnie
migdałów, w które sowicie zaopatrzył mnie tato (ponad 2kg!<3). W tych okolicznościach zaczęłam się zastanawiać co by tu z nimi zrobić. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem byłoby
masło migdałowe, jednak dla mnie jest ono zbyt delikatne jako dodatek do owsianki, a głównie w takiej postaci spożywam
masło orzechowe. Zawsze można też zrobić to tradycyjne, na które przepis znajdziecie tutaj (KLIK), ale jeśli szafce stoi już trzy zapasowe słoiki to nie jest to raczej konieczne. Rozmyślałam więc dalej... i wymyśliłam!
Przyznam nieskromnie, że tak, jak w przypadku cudownych peanut butter granola bars (KLIK), był to niejako przejaw mojego kulinarnego geniuszu, za który jestem z siebie dumna (zapewne przede mną, takie połączenie wypróbowały już setki osób, jednak dla samej siebie jestem niebywałym odkrywcą!:D).
Masło orzechowe, które skradło moje
serce, jest zrobione z
migdałów,
orzeszków ziemnych oraz
nerkowców . Brzmi zwyczajnie, skład niczym nie zaskakuje, ALE SMAK... niesamowity! Najpyszniejsza rzecz jaką
jadłam - bez dwóch zdań. Koniec kropka.Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco:-w 100g mamy 585,3kcal w tym 20,6g
białka, 48,9g tłuszczu, 23,7g węglowodanów oraz 8g błonnika- w porcji- 20g - 117kcal, 4,2g
białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnika
SKŁADNIKI:100g
nerkowców- mogą być solone100g
migdałów100g
orzeszków ziemnychPRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia,
orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy nie prażę
orzechów do
masła- wolę "naturalne"
Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwyBlendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masyTak przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w zacienionym miejscu.
Masło może spokojnie stać nawet do miesiąca, wbrew wielu opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się tłuszczu. Myślę jednak, że to zbędna informacja, gdyż u mnie już pierwszego dnia zniknęła ponad 1/3 słoika. Niestety- tam, gdzie otwiera się słoik z
masłem orzechowym, tam kończy się moja silna wola, ale taka mania to sama przyjemność. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować
masła orzechowego- zachęcam do nadrobienia zaległości- na pewno nie pożałujecie!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog