ßßß Cookit - przepis na obiad do pracy #6

obiad do pracy #6

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Dzisiaj w ramach obiadu do pracy dietetyczne burgery z kaszy gryczanej niepalonej i mięsa mielonego z indyka, podane z zieloną fasolką szparagową. Mam nadzieję, że zabrzmiało wystarczająco zachęcająco i czytacie dalej :)
Zapraszam!
Składniki na 6 burgerów:
1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka mięsa mielonego (u mnie mięso z piersi indyka)
1 jajko
2 spore łyżki płatków jaglanych
przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz ziołowy, mieszanka suchych ziół
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania al dente kaszy gryczanej, należy ją ostudzić. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kotlety. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 25-30 minut. W połowie pieczenia przewracamy kotlety na drugą stronę.
Do masy dodałam płatków jaglanych żeby nieco ją zagęścić, robiłam już podobne kotlety z płatkami owsianymi, otrębami, więc teraz była pora na płatki jaglane. Idealnie zagęściły masę, były taką namoczoną bułką w standardowych kotletach mielonych.
Kotlety zjadłam z zieloną fasolką szparagową (z mrożonki) - były pyszne, choć przyznam, że pewnie jeszcze lepsze byłyby z jakimś sosem, np. naturalny jogurt z przyprawami i czosnkiem. Sos by nieco nawilżył te kotlety.
Mam nadzieję, że Was zachęciłam i spróbujecie zrobić podobne burgery. Grunt to eksperymentować. Mój pracowy obiad był przepyszny, zdrowy i dietetyczny :)
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2015/02/obiad-do-pracy-6.html