Wykonanie
Szybka kolacja, domowy hamburger, kanapka, czy po prostu kotlet mielony w
bułce.Nie lubię zwykłych, tradycyjnych mielonych. Być może to trauma z dzieciństwa albo fanaberia. Tak czy siak zwykłych mielonych nie lubię i nie jadam. Lubię za to mielone a'la ja. Pieczone w piekarniku, z
otrębami zamiast
bułki. Często z innymi dziwnymi składnikami. Poniżej przepis na jedną z moich wersji kotleta - jest ich wiele, bo praktycznie za każdym razem wychodzi inaczej. Głównie ze względu na składniki, bądź ich brak :)składniki na kotleta:- dobrej jakości
mięso mielone (ja użyłam wołowego)-
przyprawy do smaku-
jajko-
otrębyprzygotowanie kotleta:-
mięso mielone wymieszać z
przyprawami,
jajkiem,
otrębami- formować kotlety, dość płaskie- kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika- piec około 15-20 minutpodawanie:- tym razem w
bułce, z
serem żółtym,
ogórkiem kiszonym,
sałatą i
majonezem-
bułkę można przypiec w piekarnikuJest to sposób na nieco inne podanie kotleta, czy inny rodzaj kanapki. Jakiś czas temu prezentowałam Wam pomysł na domowego hamburgera TUTAJA sam kotlet może być również składnikiem obiadu. Jest dietetyczny, pieczony, a nie smażony! Możecie zrobić z
mięsem z indyka. I podać np. z
kaszą jaglaną i surówką.Smacznego!