ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczyka - warstwowa

Sałatka z tuńczyka - warstwowa

nazwa

Wykonanie

Polecam ją na wszelkie imprezy, jest niezastąpiona jak stara poczciwa jarzynówka. Pierwszy raz jadłam ją u szwagierki jakieś 8 lat temu. Towarzyszy mi do dziś i jeszcze długo będzie. Sałatka jest warstwowa więc przyda się naczynie szklane z dużą średnicą dna.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (1 puszka - 185g)
400 ml majonezu (kocham "Kielecki")
300 - 400 g sera żółtego
4 średnie ogórki kiszone
5 łyżeczek musztardy
8 jajek
Jajka ugotować na twardo (8 - 10 min od zagotowania). Pozostawić do wystudzenia w zimnej wodzie, obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach a żółtka na drobnych. Tuńczyka odsączyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Do ogórków dodać musztardę, wymieszać. Na sam spód naczynia ułożyć białka, na nie 1/2 sera żółtego. Na ser wyłożyć 1/2 majonezu dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Cały odsączony i rozdrobniony tuńczyk rozłożyć równomiernie na warstwie majonezu. Na niego wyłożyć ogórki, kolejno resztę sera docisnąć delikatnie dłonią. Rozsmarować na serze resztę majonezu i obsypać żółtkami. Przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 1 godzinę.
Z podanej ilości składników otrzymacie sałatkę na 6 - 8 osób. Oczywiście to zależy od apetytu Gości ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/01/saatka-z-tunczyka-warstwowa_19.html