Wykonanie
Przyjęło się, że dobry gulasz musi się długo dusić. Ja jestem zwolenniczką szybkiej kuchni, dlatego też przygotowanie mojego (4 porcje jak na zdjęciu) zajmie nie więcej niż 60 minut. Poniżej szczegóły i mój talerz dla smaku :)Składniki:
cebulamięso (ja użyłam
szynki wieprzowej)
śmietana do sosów/zup
przyprawykasza gryczanaogórki kiszonePrzygotowanie:zaczynamy od pokrojenia na kawałki (im mniejsze, tym szybciej będzie się robiło i to pierwszy klucz do naszego sukcesu)
mięsa wieprzowegoobtaczamy je delikatnie w
mące i obsmażamy na mocno rozgrzanym
oleju w tzw. międzyczasie kroimy
cebulę w pół-piórka i delikatnie podduszamy na osobnej patelnido garnka z nieprzywierającą powłoką wrzucamy nasze podsmażone
mięso,
cebulę i
przyprawy, chwilę dusimy, ciągle mieszającdo garnka wlewamy trochę
wody (tak, żeby przykryło nasze składniki)zostawiamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając nasz gulaszgotujemy
kaszę gryczaną jak na opakowaniusprawdzamy
mięso, jak rozpada się w ustach, do garnka dodajemy trochę
śmietany (ja dodałam dużo ostrej
przyprawy -
śmietana złagodziła nieco smak)dusimy dosłownie kilka minut, ciągle mieszającPODAJEMY :)Mam nadzieję, że zaprezentowany sposób pokaże, że to bardzo szybka, łatwa potrawa. Czasami do takiego gulaszu dodaję jeszcze
marchewkę czy
pieczarki, albo i jedno i drugie, i
koncentrat pomidorowy. Tym razem dodałam pasty harissa, stąd
pomarańczowy kolor.Gulasz idealnie komponuje się z
kaszą gryczaną i
ogórkami kiszonymi. PYCHA!Smacznego!