Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki 6
żółtek1/2 szkl
cukru 1 całe
jajko1/2 szkl
oleju 2 łyżki
octuzapach ok. 1 kg
marmolady lub innych
konfitur, tzw. twardychNa rozczyn: 2 szkl ciepłego
mleka + 2 szkl.
mąki + 10 dag świeżych
drożdży -zmieszać , pozostawić do podrośnięciaWykonanie:
żółtka i całe
jajko utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
ocet, szczyptę
soli.Gdy rozczyn podrośnie zmieszać go razem z
mąką,
żółtkami, zapachem.Pod koniec wyrabiania wlać
olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość .Gdy ciasto podwoi swą objętość, cześć ciasta wybrać i rozwałkować na grubość około 1cm , a następnie szklanką wykrawać kółka. Położyć na krążku kawałek
marmolady. Zlepić brzegi tak, by powstała mała okrągła bułeczka. Kłaść zlepioną stroną do dołu na ściereczkę. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu,po usmażeniu ostygnięte pączki posypać
cukrem pudrem.