Wykonanie
Składniki na zrazy:
Mięso -
schab - ilość porcji wg uznania
mąka lub
bułka tarta do panierowania
jajko do panierowania
tłuszcz do smażenia
sól,
pieprzPrzepis na
sos pieczarkowy - kliknij
Rozbijam
mięso jak na
schabowe, posypuję
solą i
pieprzem, wkładam do środka to na co mam ochotę, (na zdjęciu są zrazy z
brokułem) .
Zawijam
mięsko niczym nie związując, nie używam żadnych wykałaczek, podczas smażenia zrazy same się zakleją. Następnie obtaczam w
jajku,
potem w
mące i smażę do zarumienia się. Jeszcze ciepłe zrazy , przekładam do naczynie żaroodpornego, podlewam
wodą i podpiekam do pól godziny, a następnie podlewam wcześniej przygotowanym
sosem grzybowym .
Zrazy bez sosu nie są dobre. Wtedy to tylko takie zwykłe upieczone mięcho. W sosie podpiekam jeszcze z 10 min, a następnie zraziki
stoją w piekarniku i czekają na swój moment podania na stół.
Danie przygotowuję wcześniej by, zrazy mogły przesiąknąć
sosem pieczarkowym.
Smacznego :) Qulinarna Ania.