Wykonanie
Specjalnie na urodziny mojej mamy. Pod względem
smakowym idealne-połączenie
kokosa,
daktyli i
miodu... mniam! Niestety ich wygląd pozostawia wiele do życzenia - wszystko przez papilotki do babeczek! Myślałam, że kupiłam na tyle sztywne, by dało się piec babeczki bez foremek, ale niestety... Niektóre przez to bardziej przypominają placuszki niż babeczki. Dlatego "na dzień dobry" mam radę-zaopatrzcie się w foremkę do babeczek ;)
Daktyle są bogate w witaminę A, C, B1, B2 i PP oraz w magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają dużo błonnika, obniżają poziom
cukru i cholesterolu we
krwi.
Miód jest świetnym zamiennikiem
białego cukru-jest 1,5
raza słodszy i łatwo przyswajalny, ma właściwości prozdrowotne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo,
kokos jest źródłem witaminy B2, B6, C i E oraz innych wartościowych pierwiastków takich jak wapń i cynk. Mimo, że składa się w większej części z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak są to tłuszcze, które należą do tłuszczy średniołańcuchowych i nie odkładają się w biodrach.Na pewno
będę robiła je ponownie, wtedy zaktualizuję zdjęcia.Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, nieco go modyfikując.

Składniki:szklanka
mleka3/4 szklanki
mąki4 łyżki
miodu150g
wiórków kokosowych100g
suszonych daktyli2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaszczypta
soliPrzygotowanie:Zagotować
mleko z
miodem, zostawić do ostygnięcia.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać
wiórki kokosowe.
Daktyle pokroić na kawałki i dodać do miski. Wlać
mleko i wymieszać.
Jajka ubić z
solą i dodać do masy. Masę wlewać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem (powinny być złote na wierzchu).

Wyszło 25 babeczek, każda po ok. 85 kcal.Smacznego!