Wykonanie

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. To już zapewne ostatnie dni kiedy potrzebujemy takiego rozgrzewającego posiłku. Za chwilę wiosna i czas na coś lżejszego.Ale na razie, kiedy wracamy zmarznięci do domu zróbcie sobie zupę
cebulową. Zapewniam Was, że będzie zdziwieni jak
cebula potrafi być słodka i pyszna. Wystarczy tylko odpowiednio długo ją gotować.Po takiej zupie niepotrzebne jest danie główne. Wystarczająco się nią najecie.Potrzebujesz:1 kg
cebuli2 łyżki
oleju lub
oliwy250 ml białego
wytrawnego winaokoło 1 litra
bulionu wołowego (polecam
bulion z Mark&Spencer)60 ml
koniakusól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smakuDo podania:
bagietka pokrojona w kromkiokoło 100 g tartego
żółtego seraPrzygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki grubości około 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztop olej/oliwę. Dodaj
cebulę i mieszając smaż na średnim ogniu około 40 – 45 minut.
Cebula musi być skarmelizowana (lekko brązowy kolor).Zwiększ ogień, wlej
wino i wymieszaj dokładnie całość. Gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj wrzący
bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zupę dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
koniak i jeszcze chwilę pogotuj.Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.Przelej zupę do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej połóż kromkę
bagietki (możesz ją wcześniej opiec w tosterze lub piekarniku), posyp tartym
serem. Zapiekaj przez kilka minut aż
ser się roztopi.




Smacznego!