Wykonanie
Gdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "
Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie - zawsze udaje się wyśmienicie :)
Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6, które zwiększają odporność, wspierają prawidłowy rozwój mózgu i wzroku.
Olej kokosowy odkryłam całkiem niedawno, poszukując lepszego tłuszczu do smażenia niż
olej rzepakowy. Ze względu na swój skład tłuszcz
kokosowy jest odporny na wysoką temperaturę, podczas smażenia nie powstają w nim szkodliwe substancje. Jednocześnie jest bezpieczny nawet dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawiera około 50% kwasu laurynowego, który naturalnie występuje też w
mleku matki. Kwas laurynowy ma wiele dobroczynnych właściwości - wspomaga odporność i pomaga zwalczać chorobotwórcze bakterie i wirusy. Podobne właściwości ma kwas kaprylowy, który ma oprócz tego właściwości przeciwgrzybicze.
Olej kokosowy polecany jest przy chorobach przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa, Crohna), cukrzycy, alergiach (oczywiście nie używać w przypadku uczulenia na
orzechy kokosowe) i obniżonej odporności. Można używać go też do pielęgnacji skóry.W temperaturze poniżej 25 stopni
olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też
masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony
olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny
kokosowy aromat.

Składniki:
sóltymianekolej kokosowy do smażeniaW przypadku uczulenia na
kokos do smażenia najlepiej użyć
oleju rzepakowego lub
ryżowego.Przygotowanie:Filety opłukać, osuszyć. Posolić, oprószyć
tymiankiem (dla młodszych dzieci
tymianek można rozetrzeć). Smażyć na rozgrzanym
oleju, z obu stron do lekkiego przyrumienienia.