Wykonanie
Tak, nie są zdrowe. I rzeczywiście są tuczące. Ale mimo to – frytki robione od podstaw, to fantastyczna przekąska, lub dodatek do głównego dania. Kto raz spróbuje, nie będzie chciał nawet spojrzeć w kierunku tych z MacDonald’sa. Trzeba co prawda odrobiny wysiłku i odwagi – kiedy stajemy przed garnkiem pełnym wrzącego
oleju, ale naprawdę warto!
Składniki (2 małe porcje)1/2 kilograma
ziemniaków300ml
oleju rzepakowego (może być też
olej ryżowy)
SólZiemniaki pokrój w słupki lub plasterki – jak wolisz.
Olej wlej do garnka o wysokich ściankach, średniej wielkości – chodzi o to, żeby frytki były w pełni zanurzone. Kiedy
olej będzie mocno rozgrzany – ostrożnie wrzuć frytki, smaż aż będą chrupiące i złociste. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z
solą.