Wykonanie
Rozczesuję włosy pachnące
cynamonem i
goździkami...Słucham deszczu bębniącego o dach...I marzę o
domku z piernika...

Pierniczki(przepis na około 80 sztuk)300g
miodu120g
masła550g
mąki100g
cukru1
jajo
2 łyżeczki
sody oczyszczonej40g
przyprawy do piernikaSuche składniki przesiałam do miski i dokładnie wymieszałam.
Miód i
masło roztopiłam w rondelku. Przestudzony płyn wlałam do miski, dodałam
jajo i zagniotłam ciasto. Wstawiłam na godzinę do lodówki, aby trochę stwardniało. Wałkowałam na oprószonej
mąką stolnicy na grubość około 3mm. Wykrawałam kształty pierniczków i układałam na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pierniczki przed upieczeniem smarowałam rozbełtanym
jajkiem. Piekłam 12 minut w 180 stopniach.Smacznego!Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki