Wykonanie
Leżę na kanapie otulona ciepłym pledem. Na stoliku filiżanka parującej
herbaty, stos notatek i kromka
czosnkowego chleba. Zbliża się egzamin, na horyzoncie czai się przeziębienie, jestem piekielnie zmęczona i czekam na mecz. Zagryzam kanapkę delektuję się smakiem...
Chleb czosnkowy jest dobry na wszystko!Przepis inspirowany jest recepturą J. Hamelmana na
chleb z pieczonym
czosnkiem. Autor radzi główkę
czosnku piec w piekarniku przez 40 minut. Jako, że nie piekę
chleba dla całej wioski wygłodniałych ludzi, a jedynie 2 skromne bochenki na tydzień i nagrzewanie całego piekrnika dla 1 główki
czosnku koliduje z moim poczuciem zdrowego rozsądku postanowiłam zrobić to szybciej.
Czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na łyżce
masła. Oprócz oczywistej oszczędności czasu i energii zafundowałam domownikom
czosnkową aromaterapie. Optymiści twierdzą, że oczyściłam ich
drogi oddechowe ze wszystkich drobnoustrojów na
wieki wieków. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję
będę piekła bardzo często.
Chleb czosnkowy(2 bochenki)Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego180g
mąki pszennej110g
wodyGotowe ciasto:zaczyn150g
mąki żytniej razowej570g
mąki pszennej1 główka
czosnku20g
soli50g
oliwy z oliwek480g
wodyZaczyn :2 łyżki dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z
mąką i letnią
wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-16h.Gotowe ciasto:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na
maśle. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, dodać zaczyn,
wodę,
czosnek i
oliwę z oliwek. Wyrabiać przez kilka minut, aż do otrzymania sprężystego, gładkiego ciasta.Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5h. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę, przełożyć do foremek lub koszyków do wyrastania, przykryć folią spożywczą i pozostawić na kilka godzin, aż ciasto ładnie wyrośnie*. Wyrośnięte ciasto delikatnie ponacinać i skopić
wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 40 minut.



*moje rosło przez całą noc