Wykonanie
Kiedy powoli zapada zmrok, chowam się w kuchni. Sięgam do lodówki po
drożdże, podgrzewam
mleko, dodaję
cukier,
jaja,
mąkę i topione
masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w
radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę...
Magia potrzebuje czasu...
Maślane rogaliki20dag
drożdży2
jaja3 łyżki
cukru1 szklanka
mleka50dag
mąki70g topionego
masłałyżeczka
solimak lub
sezam do posypania
Drożdże, łyżkę
cukru i
mąki zalałam letnim
mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję
jaja ubite z topionym
masłem i resztą
cukru. Mieszam z
drożdżami, dodaję
sól i
mąkę. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, dzielę na 12 części, wałkuję i zwijam w rogaliki, ponownie przykrywam ściereczką i pozostawiam je na pół godziny. Następnie smaruję
mlekiem, posypuję ziarnami i piekę przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po wystygnięciu z każdym kęsem zachwycam się ich smakiem.Przepis wykopałam na blogu addiopomidory. Dziękuję:)