ßßß
Maślane rogaliki20dag drożdży2 jaja3 łyżki cukru1 szklanka mleka50dag mąki70g topionego masłałyżeczka solimak lub sezam do posypaniaDrożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam letnim mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję jaja ubite z topionym masłem i resztą cukru. Mieszam z drożdżami, dodaję sól i mąkę. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, dzielę na 12 części, wałkuję i zwijam w rogaliki, ponownie przykrywam ściereczką i pozostawiam je na pół godziny. Następnie smaruję mlekiem, posypuję ziarnami i piekę przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po wystygnięciu z każdym kęsem zachwycam się ich smakiem.Przepis wykopałam na blogu addiopomidory. Dziękuję:)